Evde Doğal Elma Sirkesi Yapımı

 

Bugün size benim yeni favorimden bahsedeceğim. Hatırlarsanız yazın evde kendi bitki yağımı kendim yaptığımdan bahsetmiştim. Bugünlerde ise favorim sirke yapımları. Herşey birkaç ay önce, sirke ile ilgili bir yazıda Prof. Dr. Ayten Altıntaş’tan ,satın aldığımız sirkelerin fabrikalarda içine asetik asit dökülerek birkaç saat içinde yapıldığını ve sağlığa çok zararlı olduğunu öğrenmemle başladı. Sonra ev sirkesinin hem çok lezzetli hem de her derde derman olduğunu öğrenince kolları sıvadım tabi. Evde sirke yapımlarına başladım. İlk denemem elma ve portakal sirkeleri oldu, ardından limon sirkesi yaptım ve gayet başarılı oldular. Nar sirkesini ise beceremedim, rengi muhteşemdi, fakat küflendi ve çöpe gitti ne yazıkki. Birşeyi yanlış yaptım galiba. Aslında olsaydı gıda boyası yerine tatlı ve pastalarda denenebilecek müthiş bir renge sahipti. Yapay gıda boyası yerine nar sirkesi bir alternatif olabilir kesinlikle doğal ve zararsız.

Eskiden köylerde büyük toprak varillerde yapılırmış sirkeler. Daha sonra ne olduysa bu adetlerimizden kopuvermişiz. Şehre yerleşme ve fabrikasyon sirkelerin çıkması biz de “nasıl olsa hazırı var” düşüncesini oluşturmuş. Ve sirkeyle olan bağlarımız kopmuş. Sanayinin de sınır tanımayan herşeyi ucuza imal etme mantığı bizi sağlımızdan etmiş. Fabrikalarda 2 saat içinde, içerisine asetik asit eklenerek oluşturulan berrak sıvıya “sirke” demeye dilim varmıyor. Doğal sirke zaten o kadar asitli de olmuyor. Doğal sirkenin lezzetini bilmediğimiz için o sirke sanarak aldığımız şey bize güzel geliyor. Haydi hep birlikte evde sirke yapmaya.

Elma sirkesini ben elmanın sadece dış kabuk ve çekirdek kısımlarından yaptım. Zaten şehrin ortasında bütün elmadan sirke yapmak hayal. Bir ton para verip aldığımız meyveyi yeyip, kalan kısımlarından sirke yaptım. Aslında köy yerinde yazın ağaçlar meyve dolu. Yere düşüp çürüyorlar. İşte onlar tam sirke yapmalık. Gelelim zararsız, ucuz, temiz ve doğal elma sirkesinin yapımına:

evde elma sirkesi

  1. Elinizdeki elma kabuk ve çekirdek kısımlarını bir cam kavanoza doldurun.
  2. Üzerine 1/4 elma, 3/4′ü içme suyu olacak şekilde su doldurun.
  3. Kavanoza elinizde varsa bir kaşık elma sirkesi ya da bal ekleyin. İlk yaptığım zaman bal eklemiştim. Sonrakilerde ben bal eklemedim. Bu işlem sirkenin mayalanmasını kolaylaştırıyor. Eklenmese de oluyor.
  4. Kavanozu güneş görmeyen biryerde ağzı açık, tülbent bağlı şekilde saklayın. Ya da benim yaptığım gibi kavanozun tepesine bir kumaş kese ve lastik geçirip hem ağzının açıkta kalmasını hem de karanlıkta kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde elmaların 15-20 günde çürümesi sağlanır. Bu süre içinde yine elma ekleyebilirsiniz.elma sirkesi
  5. Elmalar suda iyice çürüyüp yumuşadıktan sonra, bu karışımı tülbentten süzün ve elma cüruflarını çöpe atın.
  6. İçerisine 2-3 nohut, bir parça ekmek, biraz kalın tuz atarak sirke kavanozunun kapağını kapatın. Kapatırken sirkeye bir isim verin, mesela Ayşe. Kapağı kapatırken “adını Ayşe verdim 40 gün sonra seni çağıracağım” diyerek sirkenizi kurun. (Bu isim verme işlemini kayınvalidemden öğrendim.) Kırk gün sonra ise sirkenizi ismiyle çağırarak açabilirsiniz. Tabi sirkenin üzerinden ne kadar zaman geçerse o kadar lezzetli ve değerli olduğunu söyler eskilerimiz.İkinci olarak ise portakal sirkesini denedim. Ne duymuş ne de görmüşlüğüm vardır. Sırf soyduğum portakal kabukları çöpe gitmesin diye yaptım sirkesini. Yani ben uydurdum diyebilirim. Kötü olursa yemeklerde kullanmasam bile temizlik için kullanırım diye düşündüm. Gerçekten hiçbirşeyi çöpe atmamak lazım. Portakal ve limon sirkesini de tıpkı elma sirkesi gibi kabuklarından yaptım.
  7. Gelelim elma sirkesinin kullanım alanı, fayda ve şifalarına. Birçoğu kendi tecrübe ettiklerimdir:
    • Elma sirkesini hem bakterileri hem virüsleri hem de mantarları öldürmek için kullanabilirsiniz.
    • Elma sirkesi çok iyi bir koku giderici ve dezenfekte edicidir. Koku gidermek istediğiniz yerlerde rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca mutfak bezlerinin dezenfeksiyonunda da kullanabilirsiniz.
    • Elma sirkesini çamaşır makinesinde yumuşatıcı gözünde kullanıyorum. Hem çamaşırları yumuşatıyor hem de deterjanın zararlı koku ve etkilerini azaltıyor. Ayrıca düşük sıcaklıklarda yıkanan çamaşırlarda koku problemi olmuyor. Bir diğer şey ise çamaşırlardaki lekeleri çıkardığını hayretle gözlemledim. 3-4 sene önceden kalma bir lekeyi çıkardığını farkettim.
    • Bulaşık makinesinde parlatıcı gözünde elma sirkesi kullanıyorum. Diğer parlatıcılar yapay olup durulanmadıkları için direkt midemize iniyor. Çoluk çocuğunuza parlatıcı yedirmek istemezsiniz değil mi? Ayrıca elde bulaşık yıkarken ve bulaşık makinesine deterjan olarakta sulandırılmış arap sabunu kullanmaya başladım, ışıl ışıl. Sıvı bulaşık makinesi deterjanına tonlarca para ödemeye gerek yok.
    • Güneş yanıkları, sinek ısırıkları gibi kaşıntılı durumlarda elma sirkesini bir pamuğa damlatın ve kızarık yere uygulayın. Acısını alıp kaşıntıyı geçirecektir.
    • Elma sirkesi ile suyu karıştırarak camlarınızı temizleyin. En pahalı deterjanlara taş çıkardığını hayretle gözlemleyeceksiniz.
    • Ayrıca elma sirkesi halınıza aniden birşey döküldüğünde harika bir temzileyicidir. Lekelenen yeri bol sirkeli bezle silin, lekeden eser kalmayacaktır.
    • Karbonat ve elma sirkesi ile (yada portakal sirkesi de olabilir) lavaboları ovduğumda ışıl ışıl parladığını ve kirlenmenin geciktiğini gözlemledim.
    • Elma sirkesi ile dişler fırçaladığında ağızda müthiş bir ferahlık oluyor ve dişleri beyazlatıyor.
    • Elma sirkesi ve soda karışımı çok iyi bir cilt temizleyicisi. Sivilceler için de çok faydalı bir karışım.
    • Elma sirkesinin topuk dikenine iyi geldiğini pekçok kaynaktan okudum. Bunun için yapmanız gereken topuk dikenini sürekli sirkeyle temas ettirmek. Bir beze sirke dökerek ayağa bağlamak ve ayağı sirkeli suda bekletmek çok faydalı.
    • Saçlarınızın kepeksiz olması ve ışıldaması için elma sirkesini kullanabilirsiniz.
    • Elma sirkesini ayrıca hazım problemleri, sinüs enfeksiyonları, saç dökülmesi, kilo vermek için, reflü, gut, artrit, sistit, mantar enfeksiyonu, yüksek tansiyon, menopoz sıkıntıları, siğil, ayak-vücut kokusu, zona, uçuk, varisler, uykuya dalmada güçlük,yorgunluk ve kolestrolde güvenle kullanabilirsiniz. Yalnız direkt saf sirkeyi içmeniz dişlerinize ve yemek borusuna zarar verebilir. Onun için sulandırarak içmeyi deneyin. Kanser, şeker hastalığı ve kemik erimesinden korunmak için de elma sirkesinden faydalanabilirsiniz.Tabi sağlıkla ilgili olan kısımlarda kesinlikle hazır sirke kullanmayın. Çünkü faydadan çok zarar getirecektir. Sirke hakkında son birşey de elma sirkesinde çeşitli bitkileri bekleterek, bitki sirkeleri yapabilirsiniz. Mesela size iyi gelen şifalı bir bitkiyi yaptığınız elma sirkesinde 20 gün-1 ay kadar bekletin. Böylece elma sirkesinin şifasını iki katına çıkarmış olursunuz. Mesela adaçayı menopoz sıkıntılarında çok önemli bir bitkidir. Adaçayı sirkesini yaparak salatalarınıza ve yemeklerinize kullanıp sıhhatli bir yaşam sürdürebilirseniz. İlaç kullanmadan, yan etki görmeden..
    • Kaynak: www.fiyonk.net
 
Evde Doğal Elma Sirkesi Yapımı  

Etiketler

Benzer Yazılar

Yazar Hakkında

 
 

17 Comments

  1. nermin gültepe diyor ki:

    paylaşımlarınıza sonsuz teşekkürler.çok faydalanıyorumelinize emeklerinize sağlık devamını bekliyorum.

  2. harry diyor ki:

    you do best,tesekkurler

  3. baysal diyor ki:

    aaayy cnm ya eline sağlık

  4. AYSEL diyor ki:

    bu bilgileri paylastiginiz icin tesekkur ediyorum allah razi olsun koyde elmalar dibinde curuyo kimse bilmez burada sirke yapmayi sizden ogrendigim bilgileri ese dosta anlatacagim ne kadar faydasi varmis hayretle okudum bende yapacagim dagitacagim yakinlarima bu bilgileri anlatacagim allaha emanet olun iyi gunler

  5. ferhunde duyal diyor ki:

    Yapımı çok kolay fakat;faydaları o nisbette fevkalade…

  6. hayrettin çalhan diyor ki:

    Uzun zamandır elma sirkesini evde yapmayı tasarlıyordum.Yazınızı okudum ve hemen yapmaya koyulacağım.Başarırım inşallah.Size de sağlık ve afiyette olmanız için dua ediyorum.

  7. aysel diyor ki:

    saglıklı yaşama verdiğiniz destek için sizi kutluyorum.

  8. elif diyor ki:

    yazılarınız için teşekkürler.ben de makinemde arap sabunu (sıvı)kullanıyordum,fakat şuanda bulaşıklarım yağlımsı gibi çıkıyor,siz nasıl kullanıyorsunuz burdan paylaşabilir misiniz?bir de ben ballara inanmadığım için ve şeker hayatımda kullanmadığım için sirkeye başka bir öneriniz var mı?nohutu sirke oluşumunda atmanın bir sakıncası var mı?sevgiler elif

  9. Aysel NAS diyor ki:

    ilk defa elma sirkesi deniyorum ,sizin tarifinizle umarım başarılı olurum..bu arada bukadar faydaı olduğunu bilmiyordum teşekkürler

  10. ÖNERTÜRK KOCA diyor ki:

    son derece yararlı bilgiler edindim,hep merak ederdim sirke yapımının nasıl olduğunu bu kadar basit olacağını düşünmemiştim sonsuz teşekkürler

  11. Rabiye Ögün diyor ki:

    yeni deniyorum ama bir bilen olduguna göre sormakta fayda gördüm ne kaybederim elma bedava bilende var bende uyguladım teşekkürler

  12. zafer ertaş kuşdil diyor ki:

    tavsiyeleriniz için teşekkürler elma sirkesi yapımını daha net anlatabilirsenizmemnun olurum ben yapıyorum başarılı olamıyorum acaba sebebi nediranlayamıyorumsizin tarifiniz daha bir değişikdörtte bir elma dörtte üç su üç dört tane nohut atacam 40 gün bekliyecem

  13. neriman yılmaz diyor ki:

    bir solukta okudum.ve hemen şimdi elma sirkesini yapmak için kalkıyorum.sonsuz teşekkürler.selamlar.NERİ

  14. Nurdan diyor ki:

    Bende coktan beri sirke yapmayi istiyordum,bu gun kismetmis hemen yapacam.Elma burada cok ucuz(Amerika seattle)ve de cok lezetli simdi hemen yapiyorum Tesekurler.

  15. hakan diyor ki:

    Merhaba
    Tarifiniz için teşekkürler
    ben tuz ve nohut koymadan yapmaya çalışıyorum.Sirke yapayım derken hep şarap oluyor neden acaba?

  16. hakan diyor ki:

    Merhaba
    Benimki sirke olmuyor şarapla sirke arası bir sıvı oluyor.Nerde yanlış yapıyorum acaba?

  17. Nurdan diyor ki:

    Allah razi olsun.Gercekten elma sirkesi cok faydali imis bende sirke yapimini bu siteden oyrendim,ve yaptim cok faydalarini gordum.

 
 

Lütfen Yorumlarınızı Paylaşın